DOCUMENTAL: ” En Catalunya no es pot fer vida normal només en català”

DSC_0001Són les 9.15 d’un dimecres qualsevol de Novembre. És, no obstant , el dia en què Fabra ha ratificat en roda de premsa el tancament definitiu de RTVV. Ja havia quedat amb David Valls, a l’Skype, per fer una entrevista Holanda- València i que em parlara dels documentals que ell mateix dirigeix sobre la situació del català, però inevitablement ha sorgit el tema de Canal 9 i la política lingüística del govern del Partit Popular valencià. Així que a més de parlar del seu projecte, m’ha expressat la seua preocupació pel tancament de la cadena i ha il·lustrat la situació d’altres llengües i territoris, com ara Holanda i Quebec, on la realitat és ben diferent de la valenciana. Del seu projecte s’hi ha gravat la primera part de la trilogia: Són bojos aquests catalans?, on l’Alina, una noia alemanya que sap parlar català però no castellà, dona la volta al popular mite de què “En Cataluña sin el catalán no puedes vivir”. 

David és lingüista, ha estudiat Cinema i Televisió a Estats Units i ara fa un Màster de Diversitat lingüística a Holanda.

En què consisteix el projecte David?

Fa uns quants anys vaig tenir la idea de fer una trilogia, com la de les galàxies, perquè en el tema de la llengua també hi ha molta guerra…L’objectiu és mostrar quina és la realitat de la nostra llengua al carrer, al marge dels despatxos, les enquestes i estadístiques. Però no vaig poder donar-li començament fins que vaig trobar la gent adequada i la manera de finançar-ho. El que fem és anar amb l’ Alina, una noia alemanya que va aprendre a parlar català perquè el seu nuvi era de Lleida, i gravar-la en situacions normals com ara anar a la universitat, al supermercat, comprar medicaments, omplir un document oficial, etc. amb el propòsit de mostrar com una persona monolingüe en català no pot fer una vida completament normal en Catalunya.

Aquest fet es mostra al primer documental que heu gravat, “Són bojos aquests catalans?”. Parlan’s un poquet de com ho féreu i el reconeixement que ha tingut.

El pressupost és molt baixet, 12.000 euros i un equip de quatre persones: L’Alina, els de la productora audiovisual i jo. Amb aquest panorama a TV3 no s’asseuen ni a pensar! Però la veritat és que ha tingut molt bona acollida, tenim més de 80.000 visites al Youtube, s’han fet col·loquis a diversos pobles i hem guanyat el premi de la Vila d’Ascó al millor documental. A més a més ha tingut cert impacte internacional, ja que l’han comprat a universitats de França, Alemanya, Argentina, Japó i Estats Units on s’ensenya català. De fet, un japonés lingüista va donar una bona quantitat de diners per que es fera el projecte!

Creus que al País Valencià amb el documental “Què ens passa valencians?” tindreu la mateixa sort?

De moment la societat valenciana ha respòs molt bé. Crearem un projecte a Verkami per recaptar 13.500 euros i tancarem el 9 d’octubre amb 14.500. Demanarem recolzament a algunes entitats reconegudes com l’Acció Cultural del País Valencià, El Micalet, El servei de Política lingüística de la Universitat de València, etc.,  tant com per a què menejaren el projecte com per a elegir un nom i possibles escenes del documental.

 La situació de la llengua és prou diferent respecte a Catalunya. Quins problemes penses que aneu a tenir aquí?

La idea és crear situacions que fiquen en evidencia la discriminació de la llengua i sobretot la disglòssia, és a dir, que molts valencians empren el català a casa però per a les “coses serioses” empren el castellà. Català-valencià… eixe serà un altre problema, què parleu els valencians? L’Alina entrara pel Nord preguntat a la gent del carrer si parla català, i segur que hi ha opinions de tot tipus, entre elles els que opinen que parlen valencià i no català. Encara que segur que acabem preguntat: m’ho pot dir en valencià que no entenc el castellà? Eixe serà un altre conflicte, la situació a la inversa és dona cada dia: digamelo en castellano que no le entiendo; però.. ¿Com reaccionara la gent davant algú que solament entén bé el català o valencià com vulgues dir-li? La societat valenciana és molt plural i imagine que trobarem de tot.

Hi haurà alguna diferència amb el primer documental?

Sí. Sobretot reduirem les entrevistes. Serà un documental més de carrer. Òbviament volem tenir la visió oficial d’alguna personalitat de la política valenciana però la majoria seran entrevistes de càmera en mà.

Després de veure aquesta primera part et quedes amb la sensació de què allò què es diu sobre que en Catalunya sense el català no es pot viure, és ben bé el contrari…

En Catalunya no es pot viure només en català. La percepció potser és que sí però la veritat és que necessites el castellà per llegir les instruccions d’un medicament, per anar a comprar al supermercat i veure l’etiquetatge, per veure una peli al cine… La gent ha assumit que hi ha coses que mai seran en català. A més, quant una persona sobretot si és rossa o veus que no és catalana, immediatament la majoria de gent li parla en castellà; i també si senten un “buenos días”… La gent canviem perquè no es pot demanar una militància per la llengua. Tothom és capaç de reconèixer una causa justa i solidaria, “firmemos por las ballenas azules del Ártico”, per exemple, i tothom firmant por las ballenas. Però després, fica una tauleta al costat per a anar en el vaixell de Greenpeace a protegir les balenes en l’Àrtic, m’ho invente eh… Doncs, gairebé ningú aniria a aquesta segona taula. No es pot demanar militància, la gent canvia al castellà perquè és lo fàcil, no es pot viure amb  unaparanoia i tensió constant… m’entendran? No m’entendran? Serà una ofensa que parle català?

Aquest dilema quotidiè a la vida d’un valencià, és dona perquè el català és una llengua minoritària?

No,  depén de la voluntat civil i política. I no és tan minoritària. Recuperant el tema de Canal 9, per exemple, ara el País Valencià ni pot veure TV3 ni té un canal autonòmic en llengua pròpia. Quins mitjans audiovisuals podeu veure en valencià? El Català es la llengua número 13 més parlada de la Unió Europea, i és la 100 del món… de 6.000 totals! Sens ha fet creure que els catalanoparlants som poquets i que la nostra llengua no serveix per a res. Com va dir Goebbles, el ministre de propaganda de Hitler, “una mentira repetida mil vegades acaba sent una veritat”.  Ara a Holanda tot el que miro per la televisió i escolto per la radio és holandés, i Holanda és un país de 16 mil i pocs habitants . Emprant el mateix criteri d’utilitat, deurien de tenir tota la programació en anglés o alemany! El que es diu  és que com  que els Països Baixos són independents poden fer-ho, però mira el Quebec! Allí, que són francòfons, hi ha un canal francés, TV5, i la resta són 40 canals quebequesos en francés, pressuposat, però propis. I això que estan envoltats de més de 400 milions d’ anglòfons! A més, si vas a un quiosc,trobes tot tipus de revistes i diaris en francés… És increïble. A algú que ha viatjat una mica com jo no sen’s pot dir que si no es fa és perquè no es pot.

Són les 10.15 i ens acomiadem amb la promesa d’un avís quant presenten a València “Què ens passa, valencians? “. Començaran a gravar a partir de febrer, de moment, ací tenim el vídeo de la primera part.

 

DOCUMENTAL: “Són bojos, aquest catalans?”

Per ampliar informació:

Verkami: http://www.verkami.com/locale/ca/projects/5991-que-ens-passa-valencians

Facebook: https://www.facebook.com/pages/S%C3%B3n-bojos-aquests-catalans/186388548206884?fref=ts

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s